Eetproblemen

Informatie over eetproblemen en eetstoornissen

Er bestaan vele soorten eetstoornissen, variërend van lichte eetproblematiek tot een ernstige eetstoornis. Een eetstoornis is een ernstige psychische aandoening. Mensen met eetstoornissen ervaren problemen op verschillende levensgebieden; binnen het gezin, het werk of studie en op sociaal/relationeel gebied. Dit is heel ingrijpend.

Bij een eetprobleem zijn de klachten niet zo extreem als bij een eetstoornis. Een eetprobleem zorgt niet voor het vastlopen in het leven zoals dat het geval is bij eetstoornissen. Het zorgt wel voor beperkingen. Beginnende eetproblemen kunnen een eetstoornis worden. Een eetstoornis is een verzamelnaam voor verschillende eetstoornissen.

De diagnose eetstoornis wordt gesteld door een specialist aan de hand van criteria die zijn opgesteld in het DSM 5 handboek voor psychiatrie. Hier vallen onder:
Anorexia nervosa (AN),
Boulimia nervosa (BN),
Binge Eating Disorder (BED) (eetbuistoornis)
ARFID
Misschien herken je je niet helemaal in de beschrijving van een bepaalde eetstoornis. Je kunt dan een ongespecificeerde voedings- of eetstoornis,  NAO-OSFED hebben.
Of een eetstoornis die nog niet opgenomen is in de DSM 5 (orthorexia, nachtelijk eetsyndroom, anorexia atletica).

Kijk voor meer informatie over eetstoornissen op:
* www.stichtingkiem.nl
* WEET Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen

Behandelvisie

Verstoord eetgedrag is een symptoom van iets anders. Bijna altijd is er een reden waarom iemand een bepaald eetpatroon en compensatiepatroon (oa.: braken/laxeren/overmatig bewegen)heeft ontwikkeld.
Het eet- en compensatiepatroon noemen we de symptomen.
Naast de symptomen is het erg belangrijk om de onderliggende problematiek en oorzaken aan te pakken alsmede het negatieve en/of onrealistische lichaamsbeeld en/of lichaamsbeleving te bewerken.

De behandeling richt zich op:

  • Onderzoeken van de oorzaken, functies en (kern)overtuigingen
  • Behandelen van onderliggende problematiek
  • Eetpatroon en beweegpatroon normaliseren
    (In de basis kan ik je hier goed bij ondersteunen. Echter is, bij sterk en langdurig aanwezige patronen, gedachten en regels, begeleiding van een voedingsdeskundige raadzaam.)
  • Compensatiepatroon doorbreken/afbouwen
  • Toewerken naar een positief en realistisch lichaamsbeeld en/of beleving
Intakegesprek

In dit gesprek bespreken en beslissen we of ik je kan helpen met je eetprobleem/eetstoornis of dat er meer hulp nodig is vanuit

een instelling met een multidisciplinair team (therapeut/arts/psychiater/regiebehandelaar/voedingsdeskundige)

Wanneer we beslissen dat je in behandeling kunt komen, stellen we (in overleg met jou)je huisarts op de hoogte om oa je lichamelijke gezondheid te kunnen waarborgen.

“Gun jezelf de tijd en ruimte om leerling van je eigen leven te zijn”

Ja, wil een intakegesprek

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.