Werkwijze

Jouw hulpvraag kan op verschillende en meerdere manieren benaderd worden.
Ik maak gebruik van technieken vanuit:

PMT is een behandelvorm met als uitgangspunt dat je lichaam (beeld, beleving en beweging) en het vermogen naar je lichaam te luisteren een belangrijk element in je psychisch welbevinden is. Dit wordt als aangrijpingspunt van de behandeling genomen door bewegings- en lichaamsgerichte werkvormen in te zetten. De ervaringen die je opdoet in de werkvormen is het uitgangspunt van de therapie om voelen, denken en handelen met elkaar te verbinden.

Psychosociale hulpverlening biedt hulp bij persoonlijk en/of maatschappelijk herstel van psychiatrische, psychische of persoonlijke problemen. De hulp richt zich onder andere op het herkennen, stimuleren en benutten van je eigen kracht en mogelijkheden zodat je het leven (weer) op een positieve manier vorm kan geven.
Er wordt behandeld, ondersteund en begeleid in de dynamiek tussen de het individu en de samenleving en een probleem wordt bezien vanuit het bio-psycho-sociaal model*  en contextuele hulpverlening**.

* Samenspel van factoren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied
** betekenisvolle relaties die je omringen en met wie je in een dynamische verbondenheid leeft.

Schematherapie helpt je de oorsprong van hardnekkige patronen te doorgronden en veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je denken en doen wordt onderzocht. Je leert je patronen herkennen en zodanig te veranderen dat je anders gaat denken, je beter gaat voelen en dingen anders gaat doen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier mee om te gaan. Hierdoor zul je beter richting kunnen geven aan je leven en je relaties met anderen kunnen verbeteren.

Innerlijk kindwerk is een belangrijk onderdeel van schematherapie, waarbij het herkennen en beïnvloeden van delen van jezelf uit je kindertijd een eerste stap is en vervolgens gewerkt wordt om de verwondde of gekwetste kind-delen te helen.

Met behulp van CGT onderzoek je de samenhang tussen je gedachten (cognities), je gedrag en je gevoelens en hoe ze elkaar in stand houden.
In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd. CGT leert je om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er (meer) constructief mee om te gaan.

CBT-E is een specifieke vorm van cognitieve gedragstherapie voor eetstoornissen ontwikkeld door dr. C.G. Fairburn, Oxford (2008). Deze therapie gaat ervan uit dat alle eetstoornissen in stand worden gehouden door dezelfde onderliggende instandhoudende factoren.
Het zelfbeeld is (voor een groot deel) verbonden geraakt aan het gewicht in kg’s en de lichaamsvormen. De behandeling is erop gericht dit te doorbreken.

Er wordt stilgestaan bij je gedachten die er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen. In therapie kun je leren deze gedachten en gevoelens te bewerken door te oefenen met ander gedrag.

De Polyvagaaltheorie is ontwikkeld door Stephen Porges en is een lichaamsgerichte benadering die de verbinding tussen het zenuwstelsel, emoties en welzijn onderzoekt en gebruikt om herstel te bevorderen. De theorie gaat ervan uit dat ons zenuwstelsel meerdere verdedigingsstrategieën hanteert wanneer we stress ervaren. Denk aan vechten, vluchten of bevriezen. We kiezen de reactie bij stress niet vrijwillig, de reactie wordt onbewust en automatisch aangestuurd door ons zenuwstelsel en verschilt per persoon. Het onderzoeken, herkennen en beïnvloeden van de patronen die bij jou optreden, biedt je houvast en beter begrip van je lichamelijke reacties. Het leert je om jezelf beter te reguleren om zo je gevoel van veiligheid en verbinding te vergroten.

TCTSY is een evidence-based interventie bij complexe trauma’s of chronische, onbehandelbare posttraumatische stressstoornissen (PTSS).

Soms kan trauma het moeilijk maken om het hele lichaam of sommige delen van het lichaam te voelen of waar te nemen. De visie van TCTSY is om een ​​veilige plek te creëren voor een ervaring in het hier en nu. Middels een methodiek die gebaseerd is op kernelementen uit de Hatha Yoga wordt de aandacht gericht op het opmerken van je eigen lichaam bij het maken van keuzes. Het biedt mogelijkheden om zelf de leiding te nemen over je lichaam vanuit het gevoel dat je je lichaam ervaart. Hierdoor kun je de verbinding tussen je lichaam en geest herstellen en kan er tevens een gevoel van controle herstel worden wat vaak is aangetast als gevolg van trauma.

IoPT is een opstellingsmethode ontwikkeld door Franz Ruppert en staat voor identiteitsgerichte psychotrauma theorie en therapie. IoPT helpt je om psychische en lichamelijke klachten beter te begrijpen en verwerken. In deze methode staat je identiteit -wie je bent- centraal. Vanuit het opstellen van je verlangen verbind je je kern met delen waarmee je het contact hebt verloren en/of die je wilt ontwikkelen. Delen die worden afgeschermd door overlevingsdelen die je oa laten vechten, vluchten, ontkennen en verdringen. Delen die doorgaan tegen elk gevoel en lichaamssignaal in. Door je afgeschermde delen te ontmoeten en plek te geven krijgen je overlevingsdelen minder ruimte en krijg je meer toegang tot je gezonde delen waardoor je bijvoorbeeld vertrouwen, intimiteit, veiligheid, verbondenheid, verbinding tussen je lichaam en geest, autonomie en/ of zingeving kunt herstellen of hervinden. Je ervaart dat je steeds meer in verbinding staat met wie jij bent.

Wat cliënten zeggen

Lian
Marjolein heeft mij het gevoel gegeven dat ik in een veilige setting alles kon vertellen, alles kon laten zien en dat ik gehoord werd. Haar kennis, ervaring en lichaamsgerichte therapeutische insteek hebben mij zo veel geleerd over mijzelf, hoe ik de wereld beleef en hoe ik mijn krachten kan inzetten. Ze is een kei in het ‘liefdevol confronteren’ zodat ik ook echt haar tips en adviezen kon inzetten in mijn dagelijks leven.
Armin
Ik kwam bij Marjolein voor mijn eetstoornis. Zij gaf mij vanaf het eerste moment het gevoel dat ze me hoorde en zag. Ze wist op een goede en passende manier naar de kern van mijn problematiek te gaan. Door haar ervaringsdeskundigheid voelde ik aansluiting en merkte ik dat ze zich goed kon voorstellen welke obstakels ik ervaarde. In haar aanpak stond ze regelmatig stil bij waar ik stond in mijn proces en zocht ze de afstemming met mijn behoeftes. Ze heeft me geholpen om in contact te komen met mijn gevoel om zo weer krachtig in het leven te staan.